90 минути около света

21.04.2016

Приблизително толкова беше продължителността на младежкия семинар на тема "Геодезията и пътешествията", проведен в една от лекционните зали на Университета по Архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Организатори на събитието бяха Съюзът на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ), Федерацията на научно-техническите съюзи (ФНТС) и УАСГ.

Д-р инж. Кирил Стоянов, заместник-председател на СГЗБ и председател на секцията на младите геодезисти към СГЗБ, откри семинара, след което деканът на Геодезическия факултет на УАСГ – проф. д-р инж. Елена Пенева приветства участниците - колеги, преподаватели, студенти, ученици и гости на семинара. В препълнената зала се открояваше яркото присъствие на проф. Христо Пимпирев - участник и ръководител на Българските експедиции в Антарктида, както и неговите колеги-полярници от Българския антарктически институт (БАИ) - д-р Никола Петков и инж. Йордан Йорданов. Председателят на СГЗБ, д-р инж. Иван Калчев, поднесе поздравления към присъстващите на семинара и отправи покана към младежката част от залата за по-голяма активност и за членство в младежката секция към Съюза.

Темите на презентациите и вълнуващите разкази на лекторите предизвикаха голям интерес сред участниците. Присъстващите бяха пренасяни от вулканите Етна и Везувий в Италия, през минираното поле на Камбоджа, от изпъстрената с цветове древна столица на Мароко - Маракеш до далечната, ледена, българска земя на остров Ливингстън.

Семинарът завърши с награждаването на победителите в конкурса за есе на тема "Светът на геодезията в моите очи". Всички участници получиха сертификат за представянето си в конкурса, издаден от СГЗБ, набор от материали, предоставени от ГИС-София ЕООД, от които най-ценните са луксозното издание на ортофотоатласа на Столична община и туристическа карта на София. Първите три есета получиха и допълнителни награди, вкл. чек за 500 лв за първото място.

Секретарят на СГЗБ - инж. Иванка Колева обяви началото на фотоконкурс - "Геодезистът снима", подробности, за който ще бъдат дадени по-късно.

Участниците в младежкия семинар - колеги и гости с младежки дух се разделиха с пожелание за нови срещи и много интересни пътешествия.

Сподели