Първият геодезически събор е вече факт!

08.02.2016

На 6 февруари, 2016 г. в Дома на науката и техниката в гр. София се проведе Първият геодезически събор, под мотото:

Да измерим постигнатото! Да трасираме верния път! Да начертаем заедно бъдещето!

Събитието събра голяма част от гилдията - администрация, академична общност, колегия, а инициатори за провеждането му бяха четирите браншови организации на съсловието – Съюз на геодезистите и земеустроителите в България (СГЗБ), Камара на инженерите по геодезия (КИГ), Камара на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) и Асоциация на геодезическите фирми (АГФ). Като член на АГФ "ГИС – София" ЕООД подкрепи и съдейства за организацията на проявата.

Основната цел на събора бе геодезическата гилдия да излезе с общо становище, както за настоящото състояние на геодезията и кадастъра, така и да посочи основни принципи в краткосрочната и дългосрочната стратегия за развитието на геодезията в България.

Председателите на браншовите организации произнесоха встъпителни думи и поканиха изпълнителният директор на Агенция по геодезия, картография и кадастър (АГКК) инж. Светослав Наков да вземе отношение по наболели проблеми в геодезията. Той, от своя страна отправи апел към гилдията да бъде инициатор на промените, "двигател на прогреса", за да могат държавата, и в частност институциите да играят ролята на гарант и да имат задължение да подпомагат частния сектор. Подчерта усилията на АГКК за актуализиране нормативната база, касаеща изработването на кадастрална карта, а именно Закон за изменение на ЗКИР, регламентиращ производството по създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри за неурбанизирани територии. Обяви, че предстои изработване на нова наредба за изграждане, поддържане и опазване на геодезическите мрежи с местно предназначение (ГММП) в координатна система БГС 2005, съобразно новите технологии (измервания чрез глобалната навигационна спътникова система - ГНСС). Като един от основните приоритети на АГКК посочи стартирането на дейности по създаване на цифрова едромащабна карта, което ще наложи Агенцията като първичен доставчик на пространствена информация. Инж. Светослав Наков отбеляза наложителното създаване на многоцелеви кадастър със специализирани данни за надземната и подземната инфраструктура, който да е в основата на устройственото планиране и инвестиционното проектиране, но подчерта, че очаква от гилдията предложения за разработване на концепция за създаването му. Той сподели, че през 2016 година ще бъдат отпуснати 12 милиона лева за дейности по изработване на кадастрални карти.

Ваня Колева, секретар на Съюз на геодезистите и земеустроителите в България, направи кратка презентация за историята и дейността на Съюза през годините и направи паралел с настоящата си работа като фотограметрист, работещ по кадастъра на Белгия, където освен векторни данни се въвежда голямо количество атрибутна информация и се използва ортофотоплан за местността.

Любка Пашова, доцент в Национален институт по геофизика, геодезия и география, към Българската академия на науките (БАН) изнесе презентация относно релизацията на европейски геодезически референтни системи в България. В края на изложението си отправи предложение към геодезическата общност да бъде организиран национален дебат, който да включва: обсъждане на специфични проблеми на геодезическите референтни координатни системи и техните реализации на територията на страната; подобряване на националното законодателство в областта на геодезията; подход за предотвратяване на всички до сега наболели проблеми и повишаване на нивото на висшето образование.

В последвалите сесии редица геодезисти, предварително изявили желание да вземат участие в обсъжданията дадоха своите предложения. Изказванията на някои от тях провокираха други колеги да вземат думата. В получилите се дебати се открояваха различни мнения и убеждения. Разискванията относно трансформирането на картата на възстановената собственост (КВС) в кадастрална карта, както и възможността правоспособните лица за дейности по кадастъра да издава скици предизвикаха бурни коментари.

Присъстващите наблегнаха на необходимостта и се обединиха около идеята за усъвършенстване знанията и уменията на гилдията на принципа "учене през целия живот", както и на повишаване качеството на геодезическата продукция, с оглед новите технологии и широките им възможности. Всеки един апелираше за създаване на нова нормативна уредба, в съответствие с новите технологии и технически средства.

Предложенията, изказванията, мненията и препоръките предстои да се обработят и оформят в обща концепция, която да се представи пред държавните институции, Народното събрание, Комисията по местно самоуправление и др.

Сподели